SHANGHAI-LEKSIKON
Daoisme

Daoisme er en organiseret religion af kinesisk oprindelse, der har eksisteret i mere end 2000 år. Den har med tiden udviklet sig og er udbredt i flere lande i verden. Der har været debat om, hvorvidt Daoismen kan kaldes en religion, men der er flere eksempler på, at daoismen er blevet praktiseret på samme måde som andre kinesiske religioner.

Flere praktiserende daoister anser den kinesiske filosof Laozi som grundlægger af Daoismen, og de anvender Laozis værk Dào Dé Jing som guide til at leve et liv i overensstemmelse med Dao. Dette er akademiske eksperter ikke enige i, de mener derimod, at daoismen er en religion uden grundlægger og uden et helligt skrift.

Vigtige begreber og praksis i daoisme

Dao betyder ”vejen” og er det bærende princip for at opnå balance og harmoni mellem naturen og mennesket. Dao er en underlæggende puls i alt. Det er en kraft, der omgiver alting. Balance og harmoni er vigtigt i Daoismen og derfor bærer Yin og Yang også en stor betydning. Yin og Yang er betegnelsen for to kræfter, der komplementerer hinanden og skaber harmoni.

I den klassiske kinesiske tankegang har der været en idé om, at man ved hjælp af alkymi kan finde kilden til evigt liv. Ud fra denne udødelighedstanke har der udviklet sig en kropskultur, hvor man kan kultivere sin Qi (Udtales Chi), som er en universal og altgennemstrømmende livskraft. Meditation, Tai Chi og sund kost er elementer, der kan bruges til at kultivere Qi. Særligt indenfor den senenere klosterdaoisme, Quanzhen, dyrker og kultiverer man Qi.

Guder i daoismen

Daoisme er en religion med mange guder. Der er både guder og udødelige med gudestatus, som hver især er ansvarlig for sit. Fælles for dem er, at de på den ene eller den anden måde er manifestationer af Dao.

Til videre læsning:

Klaus Bo Nielsen: Kinesisk religion og livsanskuelse- fra arkaisk til moderne tid, Aarhus Universitetsforlag 2012.


Danish language flag  English language flag

Shanghai Modern Left
Shanghai Modern Menu Left
 

Shanghai Modern Menu Right

Shanghai Modern Title
X


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/2/9/shanghai-modern.com/httpd.www/article.php on line 369 I Shanghai bliver selv spøgelserne underholdt
God mad, dansepiger og Jazz - De skal ikke lede længe efter luksus og underholdning i Shanghai. Men én gang om året skal ikke kun de levende underholdes, det skal spøgelser fra helvede også.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/2/9/shanghai-modern.com/httpd.www/article.php on line 404

I kinesernes syvende måned fejres de sultne spøgelsers festival. På denne dag åbnes helvedes porte, og de døde torterede spøgelser myldrer frem fra det buddhistiske helvede og vandrer omkring mellem de levende. Denne hedenske tradition er en fast del af kinesernes folkereligiøse praksis. Også i Shanghai. Umiddelbart kunne Deres tanker ledes hen på hjemlige traditioner, så som Fastelavn eller Halloween, men lad dem ikke narre.

Dans, musik og mad til spøgelser

Kineserne har et mærkeligt forhold til deres døde. I flere kinesiske hjem er der opstillet et husalter, hvor familiemedlemmerne stiller mad og andre gaver frem til de afdøde. De dyrker deres relation til forfædrene, og de tror på, at de kan kommunikere med disse forfædres spøgelser. Særligt på den særlige spøgelsesdag ofres der i stor stil mad til spøgelserne. Ikke nok med at spøgelserne skal have mad, de skal også underholdes. Dette sker med musik, dans og en teaterforestilling, der viser, hvordan munken Mulian rejser til helvede for at frelse sin mor fra tortur. Det er denne aparte myte fra buddhismen, festivalens hovedritual er formet ud fra.

Uhyggelig hygge

Selv om festivalen i udgangspunktet er forbeholdt spøgelser og kinesere, er der også en oplevelse i det for os andre. Særligt de mange bål, lanterner og de farvestrålende dragter, kineserne bærer, er værd at se for Dem og Deres ægtefælle. Festivalen foregår primært udenfor koncessionerne. Lad børnene blive hjemme og allier Dem med Deres venner fra klubben og tag så ud at vandre mellem de kinesiske spøgelser.

Hvis De tør.

Søren Hein Rasmussen
Christina Maria Jessen

Ying Chen
Sissel Vennike Ditlevsen
Christina Maria Jessen
Carsten Lysbjerg Mogensen
Søren Hein Rasmussen
Rikke Holst Thomsen

Shanghai Modern Title
Shanghai Modern Left

Shanghai Modern Menu Right