SHANGHAI-LEKSIKON
Folkereligion

Kinesiske folkereligion er ikke en separat religion eller en selvstændig lærertradition, men en uorganiseret bevægelse af reel religiøs praksis. Folkereligion er blevet praktiseret helt fra den kinesiske oldtid til og med i dag.

Guder og ånder i den kinesiske folkereligion

Det er svært at kortlægge hele gudebilledet i kinesisk folkereligion, da der bl.a. er egnsspecifikke guder. Jadekejseren, byguden, køkkenguden, gudinden for fødsler, guden for rigdom, barmhjertighedens gudinde og jordguden er nogle af de populære og mest udbredte guddomme.

I Kinas religiøse og kulturelle historie har forfædredyrkelse altid fyldt meget. Forfædredyrkelse praktiseres primært via ofringer til de afdøde. Forestillingen er, at livet i åndeverdenen ikke er meget anderledes end livet i denne verden. Derfor skal de døde have mad, penge og andre materielle fornødenheder, så man sikrer sig, at ens forfædre har det godt. Det er stadig ganske normalt, at man i kinesiske familier har et husalter, hvor der ofte står billeder af de afdøde, røde lys, røgelse og mad.

I Kina skelner man ikke altid mellem, om en gud er buddhistisk, daoistisk eller folkereligiøs. Det er normalt, at livsidealet for en kinesisk familie er et langt og rigt liv, og for at få det må man gå til alle de guder, der kan få dette til at ske. Relationen til de afdøde forfædre skal plejes, fordi man mener, at livets gode og dårlige hændelser skyldes åndernes velvilje eller forbandelse.

Til videre læsning

Klaus Bo Nielsen: Kinesisk religion og livsanskuelse - fra arkaisk til moderne tid, Aarhus Universitetsforlag 2012


Danish language flag  English language flag

Shanghai Modern Left
Shanghai Modern Menu Left
 

Shanghai Modern Menu Right

Shanghai Modern Title
X


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/2/9/shanghai-modern.com/httpd.www/article.php on line 369 I Shanghai bliver selv spøgelserne underholdt
God mad, dansepiger og Jazz - De skal ikke lede længe efter luksus og underholdning i Shanghai. Men én gang om året skal ikke kun de levende underholdes, det skal spøgelser fra helvede også.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/2/9/shanghai-modern.com/httpd.www/article.php on line 404

I kinesernes syvende måned fejres de sultne spøgelsers festival. På denne dag åbnes helvedes porte, og de døde torterede spøgelser myldrer frem fra det buddhistiske helvede og vandrer omkring mellem de levende. Denne hedenske tradition er en fast del af kinesernes folkereligiøse praksis. Også i Shanghai. Umiddelbart kunne Deres tanker ledes hen på hjemlige traditioner, så som Fastelavn eller Halloween, men lad dem ikke narre.

Dans, musik og mad til spøgelser

Kineserne har et mærkeligt forhold til deres døde. I flere kinesiske hjem er der opstillet et husalter, hvor familiemedlemmerne stiller mad og andre gaver frem til de afdøde. De dyrker deres relation til forfædrene, og de tror på, at de kan kommunikere med disse forfædres spøgelser. Særligt på den særlige spøgelsesdag ofres der i stor stil mad til spøgelserne. Ikke nok med at spøgelserne skal have mad, de skal også underholdes. Dette sker med musik, dans og en teaterforestilling, der viser, hvordan munken Mulian rejser til helvede for at frelse sin mor fra tortur. Det er denne aparte myte fra buddhismen, festivalens hovedritual er formet ud fra.

Uhyggelig hygge

Selv om festivalen i udgangspunktet er forbeholdt spøgelser og kinesere, er der også en oplevelse i det for os andre. Særligt de mange bål, lanterner og de farvestrålende dragter, kineserne bærer, er værd at se for Dem og Deres ægtefælle. Festivalen foregår primært udenfor koncessionerne. Lad børnene blive hjemme og allier Dem med Deres venner fra klubben og tag så ud at vandre mellem de kinesiske spøgelser.

Hvis De tør.

Søren Hein Rasmussen
Christina Maria Jessen

Ying Chen
Sissel Vennike Ditlevsen
Christina Maria Jessen
Carsten Lysbjerg Mogensen
Søren Hein Rasmussen
Rikke Holst Thomsen

Shanghai Modern Title
Shanghai Modern Left

Shanghai Modern Menu Right