SHANGHAI-LEKSIKON
Kinesisk Buddhisme

Buddhismen kom fra Indien til Kina via silkevejen for mere end 2000 år siden. Når der skrives kinesisk buddhisme, er det fordi, der har været tale om et kulturmøde mellem den indiske buddhisme og den allerede eksisterende kinesiske kultur. Derfor har buddhismen været nødt til at tilpasse sig den kinesiske kultur, hvilket over tid også er lykkedes, således at buddhismen nu er den største religiøse retning i Kina. Kinesiske buddhisme er en tilpasset udgave af Mahāyāna buddhismen, som gjorde plads til at inkorporere de kinesiske folkeguder i gudebilledet. Yderligere var det i Mahāyāna buddhismen muligt for alle at følge Buddhas vej og opnå nirvana, hvis ikke som buddha så som bodhisattva.

Problemerne med den indiske buddhisme i Kina

Idéen om karma var problematisk i dets indiske form, da det indbefattede en idé om, at det enkelte individ kan genfødes ind i en vilkårlig familie. Dette var hverken i tråd med folkereligionen eller kongfuzianismen, hvor forfædredyrkelse blev praktiseredet som en del af Xiao (sønlig ærbødighed). Derudover strider den indisk buddhistiske idé om, at alt i livet er lidelse og en illusion, imod kinesernes syn på vigtigheden af at opretholde balance og harmoni mellem mennesker, samfund, naturen og himlen. Disse problematikker er løbende blevet justeret, således de nu passer ind i den kinesiske folkereligion og generelle livsanskuelse.

Til videre læsning

Nielsen, Klaus Bo, Kinesisk religion og livsanskuelse- fra arkaisk til moderne tid, 2012, Aarhus Universitetsforlag


Danish language flag  English language flag

Shanghai Modern Left
Shanghai Modern Menu Left
 

Shanghai Modern Menu Right

Shanghai Modern Title
X


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/2/9/shanghai-modern.com/httpd.www/article.php on line 369 Keder De Dem om søndagen, så se de indfødtes kultur helt tæt på.
Lunghwa Templet er velbesøgt, det er gyldent og det er buddhistisk. Luften er tyk af røg fra de røgelsespinde, kineserne bruger i bøn til deres hedenske guder. Jeg står inde i midten af Lunghwa Templet, omkring mig vimser små kinesere rundt fra tempelbygning til tempelbygning, kun afbrudt af korte ophold, der bruges til bøn.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/2/9/shanghai-modern.com/httpd.www/article.php on line 404

Tusinde Buddhaer, mangearmede kvinder og andre hedenske guder.

Fordi templet er kinesisk buddhistisk, er der mange forskellige buddhastatuer i templets bygninger. Allerede ved templets indgang møder man den første store statue. Det er en stor, forgyldt statue af en fed buddha, som i folkemunde kaldes en Grinende Buddha. Foran denne statue er der mulighed for at ofre fødevarer til buddhaen, hvilket gøres i stor stil. Inde i tempelgården er der flere forskellige bygninger, og i hver af disse bygninger finder man eksempler på kinesernes farverige og forgyldte religion. Jeg var især betaget af rummet med de tusinde buddhaer. Som navnet antyder, er dette rum fyldt med tusind små, forgyldte buddhafigurer, som står placeret rundt langs væggene. Yderligere fandt jeg en stor gylden statue med mange arme. Meget spændende.

Det er ikke kun Buddha der tilbedes i den kinesiske buddhisme, der er også andre forskellige hedenske guddomme repræsenteret i templet. Disse er sjældent lige så forgyldte, men de er yderst farverige og også meget vigtige for kinesernes hverdagsreligion.

Shanghais templer, offentlige henrettelser og de mange kinesere.

Lunghwa Templet er ikke det eneste tempel i Shanghai. Der er flere både buddhistiske, daoistiske og kongfuzianske templer i byen, men vælger De at besøge Lunghwa Templet, er der mulighed for at De og Deres familie tillige kan overvære en offentlig henrettelse af kinesiske kommunister, da templet i disse måneder også bruges til dette formål. Her skal De dog være opmærksomme på, at der er mange kinesere, som følger Deres mindste bevægelse. For at modvirke dette, kan det være en fordel at De medbringer Deres boy og børnenes Amah, da dette kan tænkes at lette Deres omgang med de mange kinesere.

Vi lever altså i det 20. århundrede

Skønt Lunghwa Templets mange buddhistiske figurer er farverige og interessante, kan Shanghai Moderns rapporter ikke lade være at undre sig over, hvordan størstedelen af kineserne i 1927 så stædigt kan fastholde en tro på de mange hedenske guder og dagligt tilbede en gylden statue med mange arme. Vi lever faktisk i det 20. århundrede. Dette til trods - eller måske netop derfor - vil denne rapporter mene, at Lunghwa Templet er et besøg værd, særligt hvis De er interesserede i den kinesiske kultur.

Selvom det er søndag, behøver De ikke at kede Dem. Tag på søndagsudflugt til Lunghwa Templet og oplev kinesernes religion i autentiske omgivelser.

Søren Hein Rasmussen
Christina Maria Jessen

Ying Chen
Sissel Vennike Ditlevsen
Christina Maria Jessen
Carsten Lysbjerg Mogensen
Søren Hein Rasmussen
Rikke Holst Thomsen

Shanghai Modern Title
Shanghai Modern Left

Shanghai Modern Menu Right