SHANGHAI-LEKSIKON
Fremtidsforestillinger

Forestillinger om en fremtid fyldt med teknologiske nyskabelser blev i løbet af 1800o-tallet populære i Europa og de områder, europæerne koloniserede. Den franske forfatter Jules Verne bev nok den kendteste kunstner indenfor denne genre. I 1900-tallets begyndelse blev fx H. G. Wells populær med science fiction om invasion fra Mars og mulighedheden for at rejse i tiden. Selvom malernes og forfatternes og lidt senere også filmkunstnernes værker ofte behandlede problemfyldte sider af udviklingen, var der i samfundet en dominerende tro på, at fremtiden ville blive bedre end nutiden. Man følte sig overbeviste om, at ny teknologi ville overvinde de problemer, der fandtes. I den trykte presse var billedfantasier om den fantastiske fremtid meget udbredte helt ind til 1960’erne, hvorefter erfaringer med atomvåben andre nye teknologier dæmpede fremtidsoptimismen noget. Men da havde den dog også holdt sig på trods af to verdenskrige.


Danish language flag  English language flag

Shanghai Modern Left
Shanghai Modern Menu Left
 

Shanghai Modern Menu Right

Shanghai Modern Title
X


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/2/9/shanghai-modern.com/httpd.www/article.php on line 369 Er dette fremtidens Shanghai?
I 2027 vil Shanghai være helt uigenkendelig for os, som lever i dag, et vidunder af menneskelig skaberevne og fyldt med den mest moderne teknologi.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/2/9/shanghai-modern.com/httpd.www/article.php on line 404

Den fornuftige storby

Shanghai vokser med rivende hast, og hvis den bliver ved med det ret længe endnu, vil det være nødvendigt at finde helt nye måder at indrette den på. Sådan er det med mange storbyer over hele verden. Tegningen her er et kvalificeret forsøg på at vise en storby, som den kan se om hundrede år. Alting vil til den tid være rationelt og planlagt ud fra, hvad fornuften siger er det bedste, og der vil være fyldt med tekniske opfindelser, som i dag forekommer nærmest utænkelige.

Indretning fra gade til tag

Husene er så høje, at gaderne bliver til svimlende dybe slugter, hvori de flyvende taxier og luftbusserne bevæger sig. De nederste etager i bygningerne er forbeholdt forretningskontorer. Oven over dem ligger beboelseslejlighederne, og i den friske luft øverst oppe på skyskrabernes tage er der parker, haver, restauranter, skoler, teatre og museer. Fodgængertrafikken foregår ad broer, som svæver højt oppe over afgrundene og forbinder de forskellige taganlæg, mens den ”lodrette” befordring til og fra kontorerne besørges af automatisk rullende trapper og elevatorer.

Nødvendig udvikling

Opfinderen af den nye byplan mener, at den byder på så mange fordele, at udviklingen nødvendigvis vil gå i retning, som her er antydet. Tiden vil vise, om han får ret. Noget må der i hvert fald gøres. Om 100 år vil der måske bo tredive millioner mennesker i Shanghai - det er ti gange så mange som i dag.

Søren Hein Rasmussen
Christina Maria Jessen

Ying Chen
Sissel Vennike Ditlevsen
Christina Maria Jessen
Carsten Lysbjerg Mogensen
Søren Hein Rasmussen
Rikke Holst Thomsen

Shanghai Modern Title
Shanghai Modern Left

Shanghai Modern Menu Right