SHANGHAI-LEKSIKON
Tropper i Shanghai

Koncessionsmagterne oprustede kraftigt i Shanghai i foråret 1927 på grund af truslen fra den fremrykkende Guomindanghær, der havde som mål at samle Kina under kinesisk ledelse.

1. Moderne franske kampvogne ruller gennem en gade i den franske koncession.

2. Armerede britiske biler i udkanten af det internationale zone, Shanghai.

3. Overalt i koncessionsområderne byggede Shanghai Volunteer Corps og hjælpetropperne forsvarsstillinger af sandsække.

4. Ud for Shanghais promenadegade the Bund lagde koncessionsmagterne flere hundrede krigsskibe. Det største var den britiske krydser HMS Hawkins.


Danish language flag  English language flag

Shanghai Modern Left
Shanghai Modern Menu Left
 

Shanghai Modern Menu Right

Shanghai Modern Title
X


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/2/9/shanghai-modern.com/httpd.www/article.php on line 369 Koncessionerne er sikre
Der er styr på situationen, alle indbyggere i koncessionsområderne kan føle sig helt trygge, forsikrer formanden for Shanghai byråd Stirling Fessenden.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/9/2/9/shanghai-modern.com/httpd.www/article.php on line 404

Vi har midlerne til at holde kineserhæren ude. Vore besiddelser er barrikaderede og tropper fra hele den civiliserede verdens lande er trukket hertil. Vi sidder på Fessendens kontor og drøfter den militære situation over en bourbon.

Store troppekoncentrationer

Shanghais frivillige korps under oberst W. F. L. Gordons ledelse er blevet forstærket, så det nu inkluderer så godt som alle vore mandlige shanghailanders. Hertil kommer, at hele den civiliserede verden har sendt styrker ud for at forsvare os, forklarer Stirling Fessenden. I januar oprettede Storbritannien Shanghai Defence Force med bataljoner fra flere berømte engelske og indiske regimenter. I første omgang var der tale om 20.000 soldater, men her ved indgangen til april er dette tal fordoblet. Japanerne og amerikanerne har ligeledes sendt større kontingenter, mens franskmændene har tilkaldt vietnamesiske hjælpetropper. Ialt har vi i Shanghai nu mindst 60.000 regulære soldater til lands, udtaler Stirling Fessenden.

Barrikader og armering

Koncessionerne er blevet afspærret fra kineserkvartererne med pigtråd og barrikader. Fra den nordlige banegård i Zhabei igennem Hungjao Road til Siccawei i syd, og derfra ind til den gamle kinesiske bydel er der lukket af, helt ud til Huangpu-floden, så den internationale zone og den franske koncession er blevet som en fæstning midt i byen. Japanerne har valgt at afskærme deres eget område.

Vi har også sat ind med checkpoints og barrikader på alle vigtige lokaliteter. For eksempel i begge ender af Nanjing Road, ved broen over Suchow Creek og ved indgangene til den gamle bydel.

Endelig har vi omdannet mange vogne til panserkøretøjer, og franskmændene har fået moderne tanks på larvefødder fragtet til byen. Vi kan beskyde Guomindang-fanatikerne med dødbringende maskingeværild ud ad alle indfaldsveje.

Knusende overmagt til søs

Hele Huangpu er desuden domineret af de civiliserede nationers krigsskibe. Stort set alt fra kanonbåde og opefter er trukket hertil i hele området mellem Indien og Japan. Nationalisterne har ikke en chance til søs, og skibenes stærke kanoner vil kunne pulverisere deres reder i de kinesiske bydele, hvis det skulle komme så vidt.

Stirling Fessenden beder alle slå koldt vand i blodet. Stol trygt på, at koncessionerne er helt sikre, siger han med et smil og byder på endnu en bourbon.

På billedet øverst i artiklen ses det britiske regiment Durham Light Infantry til mønstring i Shanghai i foråret 1927. For oven her marcherer indiske tropper fra et af de britiske Punjab-regimenter i byens gader. De mange tropper, vestmagterne ved flere lejligheder har sendt til Shanghai for at skærme byen mod kinesiske uroligheder, er et klart vidnesbyrd om den enorme betydning, byen har for dem.

Søren Hein Rasmussen
Christina Maria Jessen

Ying Chen
Sissel Vennike Ditlevsen
Christina Maria Jessen
Carsten Lysbjerg Mogensen
Søren Hein Rasmussen
Rikke Holst Thomsen

Shanghai Modern Title
Shanghai Modern Left

Shanghai Modern Menu Right